Ingen patient må modtage transfusion med blodkomponenter uden afgivet informeret samtykke, som skal noteres i patientens journal. Ved bevidstløs patient kan tilsagnet gives af pårørende/værge.
Alle transfunderede patienter skal have udleveret pjecen: Råd og vejledning før & efter blodtransfusion.
Blodprøvetagning:
Blodbanken skal modtage blodprøver til bestemmelse af blodtype og BAS-test, (eller evt. forlig, hvis patienten viser sig at være immuniseret)
- Undersøg om der foreligger blodtypesvar i pt's journal: hvis ikke kontakt blodbanken (tlf. 2443) om patienten er registreret med blodtype og rekvirer da kopi-svar. Dette sikrer at opdateret svar på evt. antistoffund foreligger; specielt vigtigt hvis patienten har modtaget transfusion/har været gravid siden seneste kontakt (udspørg).
a: hvis registreret: kun prøve til BAS-test og kun ved forventet transfusionsbehov.
b: hvis ej registreret: prøver til blodtype og prøve til BAS-test (evt. forlig) Præoperativ BAS-test, se afsnit om BAS-test.
- Hvis a: prøvetagning ved én identifikation af patienten og én efterfølgende prøvetagning.
- Hvis b: prøvetagning skal foretages ved to uafhængige indstik med to uafhængige identifi-kationer af patienten. Dvs. at den der identificerer patienten og udtager prøve 1 ikke også må identificere og udtage prøve 2. Prøve 2 må gerne udtages af samme person som udtog prøve 1, men i så tilfælde skal en anden person identificere patienten og signere prøvetagnings-papirerne. I meget akutte situationer eller såfremt tekniske årsager forhindrer 2 prøvetagninger, kan undtagelsesvis rekvireres blodtypebestemmelse ved ét indstik og én identifikation. Der kan herefter udleveres SAGM blod af typen 0 Rh D neg. Ved opsætning af den første portion og inden transfusionen startes sikres en ny blodprøve og ny identifikation til BAS-test. Når akut BAS-test svar foreligger inden for 1 time, udleveres blod af patientens egen type.
- Udfyld bestillingsblanket helt og korrekt (med pt´s fulde navn og cpr. nr., samt angivelse af tidspunkt for hvornår og hvor evt. transfusion skal finde sted).
- Mærk glas inden prøvetagning med patientens fulde navn og cpr. nr. Identificer patienten ved at udspørge om fulde navn og cpr. nr. (evt. ved aflæsning af ID-bånd), Ved bevidstløse personer skal patienten identificeres af afd. personale. Journal må aldrig anvendes som identifikationsreference.
- Tag prøven. - Prøvetager (og den der har identificeret patienten i de tilfælde hvor denne er en anden end prøvetager) underskriver blanketten og påtager sig hermed det juridiske ansvar for identitet mellem prøve og patient.
Transfusion af blodkomponenter.
Kriterier udarbejdet af Region Hovedstaden for transfusion af blodkomponenter, skal anvendes. De dertil hørende transfusionsjournaler skal anvendes. De gamle journaler, som evt. ligger i en patient- journal fra en tidligere indlæggelse må ikke anvendes. Hovedreglen for enhver transfusion med blodkomponenter er, at patienten har accepteret at modtage evt. transfusion og kun pga. indikation. Enhver transfusion med blodkomponenter skal i videst muligt omfang foretages straks efter udlevering fra blodbanken. En blodkomponent, som ikke er transfunderet senest 6 timer efter udlevering skal leveres tilbage til blodbanken.
Indikationer for transfusion af blodkomponenter.
De vejledende indikationer er under fortsat diskussion og ændringer foretaget på basis af løbende forskningsresultater må påregnes.
Før en transfusion gennemføres, bør den ordinerende læge på transfusions-journalen, med nr. angive de for situationen opfyldte kriterier. Det skal understreges, at indikationerne er vejledende, og at transfusion kan overvejes, men ikke nødvendigvis skal gennemføres, hvis kriterierne er opfyldt. Det skal desuden understreges, at transfusion kan gennemføres selv om indikationerne ikke er opfyldt. Afvigelser fra de vejledende indikationer kræver notat i patientens journal.
SAGM erytrocytsuspension til voksne patienter:
- Symptomatisk anæmi hos normovolæmisk patient: uanset hæmoglobin (Hgb) niveau.
- Akut blodtab og pågående blødning (traume, operation, pågående blødning ved fx blødende ulcus) med tegn på utilstrækkelig vævsoxygenering.
- Hgb < 4.5 mmol/l hos hjerte/lungerask patient (herunder præoperativ Hgb).
- Hgb < 6.0 mmol/l hos en formodet hjerte/lungesyg patient (herunder præoperativ Hgb).
- Hgb < 6.0 mmol/l hos patient med kronisk transfusionsbehov.
Kontrol før opsætning af blodprodukter.
Umiddelbart inden transfusionens begyndelse skal der foretages en sidste konferering som sikrer, at man transfunderer det rette blodprodukt til den rette patient. Denne konferering foretages ved sygesengen ved hjælp af blodtypesvaret fra patientens journal og oplysningerne på det aktuelle blodprodukt.
- Patientens identitet sikres ved, at patienten oplyser sit fulde navn og sit personnummer (evt. alene fødselsdato). Patientens oplysninger kontrolleres med oplysningerne på blodtypesvaret og på blodproduktets produktkort.
NB! Hvis patienten er bevidstløs eller af anden årsag ikke kan give de ønskede oplysninger, må patientens identitet sikres ved, at kontrollere pt.s data på armbåndet med oplysningerne på blodtypesvaret og på blodproduktets produktkort.
- Typeangivelsen på blodproduktet (både produktkort og pose) sammenlignes med den identificerede patients blodtypesvar (så vidt muligt anvendes det originale blodtypesvar fra blodbanken).
- Ved kontrol af produktkort sikres, at der er fundet forligelighed mellem den pågældende patient og det fremsendte blodprodukt. Ved transfusion af trombocyt- eller plasmaprodukter er forligelighedsprøve dog unødvendig.
- Løbenummer på blodprodukt og det tilhæftede produktkort sammenlignes og skal være identiske. Endvidere kontrolleres, at opbevaringstiden for blodproduktet ikke er overskredet. Udløbsdatoen vil være oplyst på produktkortet. Endelig kontrolleres, at produktkortet bærer en etikette, som viser, at produktet er undersøgt og fundet negativt for anti-HIV, HBs-Ag og anti-HCV.
- I de tilfælde hvor en transfusion medfører akutte bivirkninger, standses infusionen omgående, og der konfereres med blodbanken tlf. 2443. Behandling af bivirkninger er symptomatisk. Fornyet transfusion kan kun påbegyndes efter aftale med blodbanken. Efter afsluttet transfusion med eller uden komplikationer skal den udfyldte og underskrevne følgeseddel returneres til blodbanken.
Bestil blod i SP
Her har stået mailadressen på Lars, som var redaktør på denne side. Lars er desværre afgået ved døden.
Du er velkommen til at kontakte Birger eller Benny, vores adresser er på Hovedsiden.
Det betyder også at denne side ikke bliver vedligeholdt, og informationerne på siden kan være forældede.
Find siden via vejledninger
via overlæge Lars Krag Møller, hvis du har indvendinger eller forslag til udviklingen af aktuelle arbejde
Her har stået mailadressen på Lars, som var redaktør på denne side. Lars er desværre afgået ved døden.
Du er velkommen til at kontakte Birger eller Benny, vores adresser er på Hovedsiden.
Det betyder også at denne side ikke bliver vedligeholdt, og informationerne på siden kan være forældede.
Find siden via vejledninger
|