Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 19-11-2024 |
---|
Instruksen vedrører alle nyfødte børn med tilknytning til barselsgangen på Hvidovre Hospital, som kan visiteres til hjemmebehandling med biliblanket via ambulantfunktionen (AA programmet) på Barselsgangen. Instruksen retter sig mod klinisk personale med kontakt til de nyfødte børn på barselsgangen A03.
Tsb: Total bilirubin i serum. Blodprøven tages på runde på afdelingen eller familien henvises til klinisk biokemisk afdeling 130 på HH
Beslutning om lysbehandling i hjemmet med E-lys
Grænsen for lysbehandling følger DPS´skema bili-kurve 130623.pdf. Grænserne for lysbehandling er afhængige af fødselsvægt og GA. De første dage afhænger de også af alder/antal timer efter fødslen.
Under lysbehandling måles bilirubin (TsB) dagligt (Her kan der ikke anvendes TcB), kun under særlige omstændigheder måles der bili flere gange dagligt, og så skal familien være indlagt.
Ved stigende bilirubin, da vær opmærksom på stigningsgraden, samt om barnets blodprøve stiger så meget, at det skal behandles med dobbeltlys. Ved dobbelt lysbehandling skal barnet indlægges på neonatal.
Hvem kan behandles i hjemmet med E-lys
Lysbehandling
Lysbehandling i hjemmet gives kun som E-Lys, dvs. med en enkelt lyskilde, i dette tilfælde biliblanket. Des mere hud der belyses, jo mere effektiv er behandlingen. Strikkehuer og bleer forlænger behandlingen. Bleen kan med fordel skubbes lidt ned bagtil, så mere hud belyses. Barnets øjne beskyttes mod lyset med ”solbriller”
Beslutningstagen
Spl/jdm som passer familien eller spl/jdm fra AA programmet aftaler med den koordinerende spl/jdm, om det er muligt at sende familien hjem til hjemme-lysbehandling.
Ved tvivl konfereres med pædiater med oplysninger om:
Introduktion og information
Når det er besluttet, at familien kan tage hjem med hjemme-lysbehandling skal forældrene introduceres til lysbehandling og til, hvordan barnet skal ligge på lystæppet. Vis billede, plancher og medgiv lille hæfte med lysbehandling.
Forældre informeres om, at de under behandlingen skal være opmærksom på:
Hvis de oplever noget af ovenstående eller i øvrigt bliver utrygge skal de kontakte afdelingen.
Familien medgives:
Kontrol af bili og opfølgende samtaler på AA programmet
Der skal som udgangspunkt tages kontrol bili hver dag. Familien bookes på AA programmet. Inden aftale på AA programmet, skal de i 130 og have taget blodprøve på baby. Der kan laves andre aftaler ift. hvornår bili skal tages igen. Det skal da skal det konfereres med pæd.
I ambulatoriet undersøger spl/jdm barnet og følger op på blodprøvesvar. Personalet sørger enten for at afslutte familien eller at de gives videre plan ift næste kontrol. Er barnet påvirket eller er plejepersonalet i tvivl, skal der altid konfereres med en kollega eller pædiatrisk mellemvagt. Ved stigende bilirubin under pågående lysbehandling skal der altid konfereres med pædiatrisk mellemvagt.
Familien medbringer biliblanket til blodprøvekontroller, så de kan aflevere det med det samme, hvis behandling kan afsluttes.
Seponering af lysbehandling
Når bilirubin – værdien (TsB) er nede på 80% af lysgrænseværdien kan lysbehandling seponeres. Der skal tages kontrol bili efterfølgende dag, familien skal bookes til tid i 130 til blodprøve og efterfølgende have tid på AA programmet. I weekender bookes der blodprøve tid på en af børnerunderne på afdelingen.
Tilbage til indledningen | Home |
---|