Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 31-10-2024 |
---|
Målgruppen er alle behandlende læger, jordemødre, sygeplejersker og SOSU-assistenter, ansat i Gynækologisk/Obstetrisk afdeling.
Evidens
Anbefalinger:
Indikation:
Hvornår:
Behandlingen indledes efter uge 12 og før uge 24. Den fortsættes indtil 34 uger.
Dosering
Vag. progesteron (naturligt progesteron) i doser på 200 mg.
F.eks. vaginaltabletter Lutinus® 100 mg, 2 tabletter placeret i skeden ved sengetid.
Behandling i 14 uger vil medføre en udgift på max. 2000 kr. for pt., når indikationen på recepten er "Forebyggelse af for tidlig fødsel".
Som alternativ til Lutinus kan anvendes ”Utrogestan”
Vær opmærksom på at behandlingen med Utrogestan er off-label, da det er registreret til peroralt brug. Det er derfor vigtig tydeligt at gøre opmærksom på administationsvej når det ordineres (se udklip fra
Sundhedsstyrelsens krav til off-label ordinationer nedenfor.
Der bør endvidere ansøges om enkelttilskud.
Ved ordination af medicin udenfor indikationsområdet skal patienten informeres grundigt om behandlingen herunder, hvilken evidens der ligger til grund for denne, og at det er en behandling uden for godkendt indikation og dermed ikke kan genfindes i indlægssedlen samt om de bivirkninger, der kan opstå. Lægen skal omhyggeligt journalføre indikation og begrundelse for off-label behandlingen og det informerede samtykke.
Kontraindikationer:
Svære leversygdomme. Hvis der tidligere- under graviditet eller hormonbehandling - har været tilfælde af eller forværring af icterus, kraftig hudkløe, hududslæt i form af blærer (herpes gestationis), porfyri. Bryst- eller genitalcancer, tromboflebit, tromboemboliske lidelser, cerebrale blødninger, apopleksi.
Kodning
Der er etableret et registreringsnummer for behandling med progesteron under graviditet, BKHA1, således at det ved kodning vil være muligt at foretage opfølgning.
Styrke A Metaanalyse, systematisk oversigt, Randomiseret, kontrolleret studie
Styrke B Kontrolleret, ikke randomiseret studie Kohorteundersøgelse, Diagnostisk test (direkte diagnostisk metode)
Styrke C Casekontrolundersøgelse, Diagnostisk test (indirekte nosografisk metode), Beslutningsanalyse, Deskriptiv undersøgelse
Afdelingsledelsen har ansvaret for at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger, jordemødre, sygeplejerske og SOSU-assistenter har ansvaret for at kende og anvende instruksen.
Progesteron og præterm fødsel. DSOG guideline 2023.
Rode L et al. Systematic review of progesterone for the prevention of preterm birth in singleton pregnancies. Acta Obstet Gynecol Scand 2009;88:1180-9.
Tilbage til indledningen | Home |
---|