Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 19-11-2024 |
---|
Plejepersonalet på barselsgangen
Tsb: den totale serum bilirubin koncentration (måles ved blodprøve)
TcB: den transkutane bilirubin koncentration (måles på hud)
For behandlingsindikation, behandlingsgrænser mv. se behandlingsvejledning: Hyperbilirubinæmi hos nyfødte samt vedhæftede skema med værdier for ind- og udgrænser bili test.pdf
TsB > 100 i første levedøgn skal altid konfereres med neonatal læge
Som udgangspunkt skal der udleveres både bilibed og biliblanket til familien, for at imødekomme at barnet ligger mest muligt i lys, både når det ammes, ligger hud mod hud og sover.
Når lyskilden er tændt skal barnet have briller på både i biliblanket og bilibed.
Når lyskilden er tændt, skal barnet kun være iført en ble og barnet skal have dyne på. Bleen kan med fordel foldes ned i kanten, så et så lille område som muligt er tildækket.
For at sikre den optimale behandling må barnet højst være ude af lys (fx i forbindelse med bleskift) svarende til 30 min hver 3. time.
Under lysbehandlingen skal der holdes øje med, at barnet ikke har det for varmt. Det er derfor vigtig at forældrene instrueres i løbende, at mærke efter om barnet har det for varmt. Er man i tvivl kan man være nødt til at måle barnets temperatur rektalt.
Forældre skal have udleveret pjecen ’Gulsot og lysbehandling’.
Der måles dagligt TcB på barnet.
Et barn med gulsot skal ammes så hyppigt som det er muligt og minimum hver 2-3.time (10-12 gange i døgnet). Gulsot og amning er tæt forbundne og bør vurderes samlet, hvis der er problemer med enten gulsot eller amning.
Hvis barnet er for sløvt til at sutte eller ikke sutter effektivt må personalet vurdere om der er behov for at opstarte stimulering. I nogle tilfælde kan der være behov for at give tilskud. Lysbehandling i sig selv er ikke en indikation for at give ekstra tilskud.
Det er vigtigt, at barnet har en tæt kontakt til forældrene og ligger hud mod hud, når dette er muligt.
Det anbefales at barnet ammes med et biliblanket .
Hvis der ikke kan tilbydes et biliblanket eller det ikke fungerer for mor/barn, at amme på denne måde, kan man tage barnet ud af lys svarende til 30 min hver 3.time.
Lysbehandling opstartes altid på baggrund af målt TsB. Når barnet ligger i lys skal alle kontrol-bili foretages som TsB. Gælder også hvis lysbehandling skal gentages.
Den første kontrol TsB tages på den førstkommende blodprøverunde, når barnet har ligget i lys 24 timer +.
For at vurdere om et barn kan tages ud af lys, skal der måles en TsB. Den målte TsB må højst være 80 % af indgrænsen for barnets nuværende levedøgn. (dvs man skal udregne udgrænsen for den dag barnet tages ud af lys) (jf. DPS skema)
Når barnet er taget ud af lys efter målt TsB måles en TcB tidligst 24 timer derefter.
Hvis TcB er mere end 60 % af lysgrænsen jf. retningslinje, da kontrolleres TsB. (TcB > lysgrænse x 0,6)
Hvis man som plejepersonale er i tvivl om ind/udgrænse samt opfølgning konfereres der altid med en kollega inden pædiater kontaktes.
Udlevering af pjecer omkring gulsot og lysbehandling
Patienttavlen bruges til at inddrage familien i planen for behandlingen fx med amning og blodprøver.
Tilbage til indledningen | Home |
---|