Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 19-11-2024 |
---|
Alle ansatte ved Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Hvidovre Hospital, som varetager omsorgen for kvinder og deres fostre/børn før, under og efter graviditet.
Kun amning i relation til forbrug af rusmidler, afhængighedsskabende medicin og livstilsfaktorer som tobak og koffein omtales. Anbefalinger om amning og psykofarmaka (herunder ADHD medicin) se VIP Team Sårbare Familier
Relativ vægtjusteret dosis 1,4,6:
Langt de fleste lægemidler og rusmidler, inklusive alkohol og nikotin, overføres fra plasma til mælk ved passiv diffusion, hvorfor udskillelsen ikke øges ved udmalkning. Koncentrationen af lægemiddel/rusmiddel til modermælk afhænger af halveringstid, dosis, tid mellem medicinindtagelse og amning, dispenseringsform, metaboliseringsevne, plasmakoncentration, molekylevægt, proteinbinding, fedtopløselighed og basisk/sur medicin. Langt de fleste lægemidler findes dog i en så lav koncentration i modermælken, at det ikke påvirker barnet. Den relative vægtjusterede dosis (RVD) er et direkte estimat af den vægtjusterede dosis, som barnet tilføres pr døgn. RVD under 5% er generelt accepteret under amning. For ikke-indregistrerede rusmidler findes ingen præcis metode til at vurdere den mængde, barnet udsættes for, fraset for alkohol (se længere nede).
Effekt af eksponering:
Børn eksponerede intrauterint for alkohol, tobak/nikotin, afhængighedsskabende medicin og/eller andre rusmidler fødes oftere med komplikationer og skader end andre børn. Præmature børn og syge nyfødte er i større risiko for at blive påvirket af alkohol, tobak/nikotin, afhængighedsskabende medicin og/eller andre rusmidler end raske, mature børn. Se VIP-dokumenterne: Rusmidler og afhængighedsskabende medicin i graviditeten ,Opioider og graviditet, Alkohol og graviditet og Cannabis incl. CBD og graviditet
For og imod amning 1,9,13,15,20:
De potentielle skadelige virkninger for barnet ved moderens forbrug af alkohol, tobak/nikotin, afhængighedsskabende medicin og/eller andre rusmidler under amning skal ses i lyset af vigtigheden af mor-barn-kontakten, de helbredsmæssige, positive effekter for barnet i modermælken og det kliniske forløb af moderens forbrug/somatiske sygdom, hvorfor det i hvert enkelt tilfælde konfereres med behandlingsansvarlig læge/Familieambulatoriet, om amning kan anbefales.
Generelle anbefalinger 8,9,11,12,13,17,18,20:
Sundhedsstyrelsen fraråder amning, hvis moderen bruger rusmidler og anbefaler specifikt, at ammende kvinder undgår tobaksrøg og holder igen med alkohol.
Generelt frarådes amning kun absolut under brug af et eventuelt afhængighedsskabende lægemiddel, hvis lægemiddelstyrelsen angiver, at amning er kontraindiceret. Men overordnet frarådes amning dog grundet manglende viden om den skadelige effekt under brug af alkohol, tobak/nikotin - se VIP Rygestop og graviditet, afhængighedsskabende medicin og/eller andre rusmidler.
Vær opmærksom på det uhensigtsmæssige for det diende barn i, at en ammende moder, som er påvirket af alkohol, afhængighedsskabende medicin og/eller alkohol eventuelt kan udvise en ustabil adfærd.
Generelt 8,9,11,12,13,17,18,20:
Det konfereres i hvert enkelt tilfælde med behandlingsansvarlig læge, om amning kan anbefales ved fortsat brug af alkohol, tobak/nikotin, afhængighedsskabende medicin og/eller andre rusmidler. Oftest vælges en støttende tilgang til den moder, der ønsker at amme, og som vurderes til at have ressourcer til og mulighed for det.
Ammeanbefaling/frarådning journalføres i ’Fødeplansnotat’, både når det baseret på lægefaglig vurdering og på baggrund af en forvaltningsanbefaling som resultat af en socialfaglig undersøgelse
Fastholder moderen at amme under indlæggelse trods givet råd, bør personalet på barsels-/neonatal-/børneafdelingen orientere forvaltningen, og der observeres nøje for (akutte) bivirkninger. Plejepersonalet vurderer løbende, om amningen er forsvarlig i forhold til barnets tilstand og behov jf. overstimulering.
Det aftales med den ammende, om der vil blive foretaget urinscreening for rusmidler på moder og/eller barn. Se VIP-dokument: Urinscreening for rusmidler.
Særskilte anbefalinger for amning
Alkohol 3,9,10,13,18,20
Anbefalinger:
Konsekvenser af alkohol under amning:
En evt. risiko på lang sigt ved alkoholindtag i ammeperioden er ikke dokumenteret.
Flere studier indikerer dog, at alkohol i modermælken kan påvirke barnets søvn, som bliver afbrudt og urolig. Et enkelt studie har vist association mellem et lavt alkoholindtag gennem ammeperioden og nedsat vækst blandt 6 måneder gamle børn, og et andet studie har vist mulig association mellem lavt alkoholindtag i ammeperioden og nedsat psykomotorisk udvikling hos barnet.
Metabolisme:
Cannabis 2,9,10,12,20:
Anbefalinger:
Det anbefales, at kvinder, der ammer afholder sig fra cannabis.
Konsekvenser af cannabis under amning:
Centralstimulerende rusmidler 1,4,9,10,20:
Amning frarådes, hvis kvinden bruger af centralstimulerende rusmidler (fx kokain, amfetamin, methamfetamin, MDMA/ecstasy og LSD) under amning.
Hypnosedativa og anxiolytika 1,2,5,9,20:
Midler mod alkohol- og opioidafhængighed 2,4,9,20:
Analgetika 4:
Midler mod migræne 4:
Andre rusmidler 9,10,20:
Amning frarådes ved brug af andre rusmidler, som ikke er nævnt ovenfor (fx GHB/fantasy og hallucinogener (LSD, psilocybin, meskalin og fencyclidin))
For indregistrerede lægemidler – herunder psykofarmaka - og amning, se Team Sårbare Familier
Tobak/nikotin 2,9,10,11,14,17,18,19
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at rygning undgås i ammeperiode – men angiver, at fordelene ved amning/modermælk overskygger de skadelige ulemper ved rygning under amning. Hvis kvinden ikke kan ophøre rygning, da:
En ammende kvinde bør vejledes i rygeophør Rygestop og graviditet
Konsekvenser af tobak/nikotin under amning:
Koffein 9
Anbefalinger:
Ammende kvinder anbefales at indtage maximalt tre kopper kaffe og begrænse indtag af andre koffeinholdige drikkevarer såsom te, læskedrikke og energidrikke.
Konsekvenser af koffein under amning:
Koffein i små mængder påvirker ikke det raske, nyfødte barn. Men større mængder kan påvirke barnet - særligt det præmature og syge barn.
Metabolisme:
Halveringstiden er fem timer for moderen, men for den nyfødte knap 100 timer. For seks måneder gamle børn udskilles koffeinet på 2-3 timer.
Ledelsen for Familieambulatoriet har ansvaret for, at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere. Behandlende læger, jordemødre og andre ansatte på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling har ansvaret for at kende og anvende instruksen
•Dansk Psykiatrisk Selskab, Dansk Selskab for Obstetrisk og Gynækologi, Dansk Pædiatrisk Selskab, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi: Anvendelse af psykofarmaka ved graviditet og amning – kliniske retningslinjer. 2014
•Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG.dk)
•Haastrup MB, Pottegård A, Damkier P. Alkohol og amning. Månedsskrift for almen praksis. April 2015. p. 337-344
•Sundhedsstyrelsen. Amning – en håndbog for sundhedspersonale. 2013.
•Sundhedsstyrelsen. Cannabis – den aktuelle viden om rusvirkninger, skadevirkninger og udbredelse. 2013.
•Sundhedsstyrelsen. Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog til sundhedspersonale. 2015.
•Sundhedsstyrelsen. Omsorg for gravide og småbørnsfamilier med rusmiddelproblemer. Familieambulatoriets interventionsmodel. 2010.
•Sundhedsstyrelsen. Rusmidlernes biologi – om hjernen, sprut og stoffer. Henrik Rindom. 2004.
•Sundhedsstyrelsen. Sunde vaner. Før, under og efter GRAVIDITET. 2015.
Sundhedsstyrelsen. Rygning, graviditet og fødsel. Komiteen for Sundhedsoplysning. 2009
•WHO. Substance Use. Guidelines for the identification and management of substance use and substance use disorders in pregnancy. 2014
Tilbage til indledningen | Home |
---|