Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 22-12-2024 |
---|
Målgruppen er alle behandlende læger, jordemødre, sygeplejersker og SOSU-assistenter, ansat i Gynækologisk/Obstetrisk afdeling.
Indikationer:
Som anæstesi til transcervikale indgreb på cervix eller uterus. Bør ikke benyttes til konisation. Her er infiltrationsanæstesi tilstrækkeligt.
Kontraindikationer:
Allergi overfor lokalanæstetika. Graviditet som ønskes bevaret. Manglende evne til at kooperere og manglende motivation hos patienten er en relativ kontraindikation.
Udstyr:
Kugletang
Selvholdende spekulum
Sprøjte, kanyle og anæstesimiddel.
Lokalanæstesimiddel:
Citanest-Octapressin (Prilocain, Felypressin), 30 mg/0,54 µg/ml. Ampuller á 1,8 ml Prilocain virker i 1-2 timer. Felypressin er en vasokonstriktor, der er uden katekolamineffekt på hjertet (i modsætning til adrenalin/noradrenalin der benyttes i andre lokalanæstetika). Dosis bør ikke overstige 20 ml (11 ampuller). Som oftest er 5 ampuller tilstrækkeligt.
Generelt om blokaden:
Blokaden giver god anæstesi i næsten hele uterinkaviteten. Ved koagulation og elektroresektion i uterinkaviteten kan det knibe med tilstrækkelig effekt i uterinhjørnerne, hvorfor supplement ved ansæt.safdelingen kan være aktuelt.
De fleste patienter frygter at anlæggelsen af blokaden skal gøre ondt, samt at den ikke vil give tilstrækkelig anæstesi. Informér derfor gerne om hvor tynde "tandlægekanyler" vi bruger, og tænk på at egen udstråling af selvsikkerhed / usikkerhed kan have betydning for, hvordan effekten af blokaden opfattes.
Procedure:
Indsæt et selvholdende spekulum. Infiltrér forreste portiolæbe med en ampul og vent et minut.
Herefter kugletang i forreste portiolæbe og forklar da patienten at du nu vil trække lidt nedad i livmodermunden.
Anlæg små depoter i omkredsen af cervix fra klokken 2 over klokken 6 til klokken 10. Du skal ca. 5 mm ind under slimhinden, så højt oppe som muligt på cervix.
Flyt nålen lidt for hver ½ ml, for at reducere en mulig intravaskulær injektion, da det ikke er muligt at aspirere på disse sprøjter. Tilbageløb med blod i ampullen tyder på at man er intrakavitært. Benyt derfor nyt indstik.
Brug ca. en ampul fra klokken 2-4 (og 8-10) og én hel ampul både klokken 5 og 7, da en stor del af nerveforsyningen til uterus går via det sacrouterine ligament. Afslut med at indsprøjte en ampul højt i cervikalkanalen.
Bøj nålen så du let kan indsprøjte ¼ ampul i hver kvadrant. Der skal således bruges i alt 6 ampuller.
Vent ét minut inden instrumentering. Start dilatation forsigtigt og spørg patienten om der mærkes nogen smerte.
Bivirkninger:
Allergi ses meget sjældent,
Behandling: Antihistaminer
Toksiske bivirkninger som kvalme, opkastning, kramper, bradycardi, hypotension og respirationsstop ses ekstremt sjældent.
Behandling: Frie luftveje, Stesolid 10-20 mg iv, evt. Atropin ½ mg iv og evt. Efedrin 5 mg iv (kan gentages).
Afdelingsledelsen har ansvaret for at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger, jordemødre, sygeplejerske og SOSU-assistenter har ansvaret for at kende og anvende instruksen.
Tilbage til indledningen | Home |
---|