Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 19-11-2024 |
---|
Kvinder i behandling med Tamoxifen eller aromatase-hæmmere:
Tamoxifen:
Behandling med tamoxifen pga. c. mammae giver højere risiko for endometriecancer og benigne polypper. 5 års behandling øger risiko med 2-4 gange. Der er ikke lavet studier på risikoforøgelsen ved 10 års behandling (dette er standard nu).
Endometriecancer hos tamoxifen behandlede kvinder er typisk mere avancerede og mindre differentierede.
Ca. 75% af kvinder i behandling vil have endometrium på over 8 mm, hvis de UL skannes rutinemæssigt. I DK er der konsensus om, at der kun skal gøres yderligere diagnostik, hvis der tilkommer vaginal blødning.
Diagnostik:
Ved blødning: UL og endometriesug/minihysteroskopi er ikke repræsentative, og det anbefales derfor, at der foretages hysteroskopi mhp diagnostik.
Behandling:
Benigne fund: excision af patologiske proceser og ingen yderligere behandling. Henvendelse igen ved fornyet blødning.
Hyperplasi uden atypi: overvej hysterektomi ved persisterende hyperplasi, og især hvis kvinden har mange års Tamoxifem behandling tilbage.
Ved comorbiditet eller ønske om at undgå operation kan der gøres kontrol hver 3. måned (hystereokopi) eller alternativt skifte til aromatase-hæmmere (hvis sikker postmenopausal status). Dette gøres i så fald i samarbejde med onkolog.
Hyperplasi med atypi eller cancer: henvisning til RH eller Herlev til yderligere diagnostik og behandling.
Behandling med aromatasehæmmere:
Ingen øget risiko for endometriepatologi, og skal diagnosticeres og behandles på samme måde som andre kvinder med postmenopausal blødning.
Gestagen-spiral er som udgangspunkt ikke en mulighed for kvinder med brystkræft. I fald dette overvejes (høj co-mobiditet, multiopereret, etc.), skal det konfereres med onkologisk afdeling.
I henhold til kommentar til appendix i DSOGs retningslinie: Det blev således besluttet at anbefale; at det nuværende cut-off niveau på 4mm.
DSOG guideline: http://gynobsguideline.dk/hindsgavl/Postmenopausal%20bldnings%20guideline%2031%205%2011.pdf
Tilbage til indledningen | Home |
---|