Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 20-04-2025 |
---|
Målgruppen er alle behandlende læger, jordemødre, sygeplejersker og SOSU-assistenter, ansat i Gynækologisk/Obstetrisk afdeling.
Fremgangsmåde
Baggrund
Underkroppræsentation udgør 3-4% af graviditeterne efter uge 37.
Kvinder med foster i UK efter GA 36+0 bør tilbydes forsøg på udvendig vending, ”External Cephalic Version (ECV)”, da det nedbringer hyppigheden af UK til termin og øger sandsynligheden for at føde et barn i hovedstilling vaginalt. Dog er sectiofrekvensen højere ved hovedstilling efter udvendig vending, end hvis fosteret har været i hovedstilling i længere tid. Succesraten er 30-80% afhængig af forskellige faktorer såsom f.eks. paritet, gestationsalder og fosterets lejring.
Vendingsforsøg foretages efter uge 36+0, hvis der ikke er kontraindikation herfor (se nedenfor). Flergangsfødende kan med fordel bookes fra uge 37+0.
Hvis kvinden har BMI >35, bør vendingsforsøget bookes, så den planlagte GA 36-37 tilvækstskanning er lavet inden vendingsforsøget. Hvis ovenstående GA-anbefalinger for vending ikke kan imødekommes, må den planlagte tilvækstskanning fremrykkes
Kontraindikation for vendingsforsøg
Absolutte
Relative
Kvinder med tidligere sectio kan tilbydes ECV
Før vendingsforsøg
Vending foretages eller superviseres af læge, som har udført mindst fem vendinger, som er lykkedes.
Information til patienten Vending-af-barn-i-underkropsstilling-24864.pdf
Kvinden gives grundig information forud for ECV-proceduren. Hun informeres om brug af tocolyse med forbigående (timer) bivirkninger i form af varmefølelse, takykardi og uro og om evt. ubehag/smerter i forbindelse med udførelsen af selve proceduren.
Kvinden informeres desuden om succesrate for proceduren på mellem 30 og 80% og om at indgrebet indebærer en meget lille risiko (< 0,5%) for akut sectio.
CTG: Normal og reaktiv CTG af 20 minutters varighed før ekstern vending for at sikre fosterets velbefindende og for at udelukke kontraindikationer.
Ultralyd anvendes til at vurdere fosterets lejring, fostervandsmængde samt placentas placering og til kontrol af FHR.
Fosterskøn vurderes klinisk med Symfyse-Fundus (SF) mål og klinisk fosterskøn. Ved for lille SF-mål foretages tilvækstskanning.
Blæretømning: Ved fyldt blære anbefales kvinden at tømme blæren inden vendingsforsøget.
Procedure:
Efter vendingsforsøg:
Afdelingsledelsen har ansvaret for at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Behandlende læger, jordemødre, sygeplejerske og SOSU-assistenter har ansvaret for at kende og anvende instruksen.
Tilbage til top​​​​
Tilbage til indledningen | Home |
---|