Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 22-12-2024 |
---|
At understøtte ensartet vurdering af en glukoseprofil og korrekt diagnosticering af GDM ud fra en glukoseprofil.
Vejledningen henvender sig til jordemødre og læger, der varetager forløb med gravide som får lavet glukoseprofil i graviditeten. Glukoseprofil bruges kun til at diagnosticere GDM hos gravide med RYGB, da de som udgangspunkt frarådes at få foretaget OGTT.
Et blodsukker er normalt, såfremt det ligger under 6,0 mmol/L før et måltid og under 8,0 mmol/L 1,5 timer efter måltidets start.
Ved to eller flere forhøjede blodsukkerværdier har den gravide gestationel diabetes.
Ved HbA1c ≥ 40 og normale glukosemålinger, skal glukoseprofil gentages efter 4 uger.
En glukoseprofil laves over tre sammenhængende dage, hvor den gravide spiser vanlig kost. Der måles altid blodsukker før og efter et måltid, og den gravide skal tilstræbe ikke at have spist 1,5 time inden måltidet. Første blodsukker måles lige inden måltidets start, og andet blodsukker måles 1,5 timer efter måltidet er startet. Et måltid må vare op til 20 minutter. Der skal måles blodsukker før og efter både morgenmad, frokost og aftensmad alle tre dage. Den gravide opfordres til at registrere sin blodsukkermålinger via MinSP.
Patienten oplæres i glukoseprofilmåling hos en diabetesjordemoder, og bookes til dette via fødevisitationen, samt en opfølgende telefonkonsultation hos samme jordemoder.
Den gravide skal desuden have taget HbA1c samme dag som der oplæres i blodsukkermåling ved diabetes jordemoder.
Såfremt den gravide har gestationel diabetes, skal fødevisitationen have besked via inbasket, alternativt telefonisk. Fødevisitationen vil herefter sørge for at tilpasse den gravides forløbsplan og indkalde til nødvendige kontroller.
Tilbage til indledningen | Home |
---|