Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 19-11-2024 |
---|
#Hospitalets rolle under fødslen
#Hospitalets rolle efter fødslen
#Oprettelse af barnet i CPR-registret og håndtering af fødselsanmeldelsen
#Barnets og de biologiske forældres rettigheder
Målgruppen er alle behandlende læger, jordemødre, sygeplejersker, SOSU assistenter, lægesekretærer, psykologer og socialrådgivere ansat i Gynækologisk-Obstetrisk afdeling.
Formålet med denne vejledning er at sikre et sammenhængende, korrekt og velkoordineret forløb, når et nyfødt barn skal frivillig bortadopteres.
Frivillig bortadoption: De biologiske forældre og adoptivforældrene kender ikke hinanden.
Retsvirkninger: Ved adoption skifter barnet fuldstændig familie, både arveretligt og forsørgelsesmæssigt.
Sagsbehandlende myndighed: Familieretshuset hvor den gravide bor.
Familieretshusets kontaktoplysninger:
Familieretshuset, Adoptionssekretariatet
Østergade 41, 6950 Ringkøbing,
tlf. 72 56 70 00, e-mail: adoption@familieretshuset.dk
Hvis en gravid udtrykker ønske om, eller blot interesse for evt. frivillig bortadoption af det ventede barn, kan hun få vejledning i Familieretshuset på tlf. nummer 72567000.
Ved ønske om frivillig bortadoption af et nyfødt barn, skal hospitalets personale hurtigst muligt kontakte socialrådgiver i Familieambulatoriet på tlf. nummer: 38622640.
Hvis kvinden indlægges til fødsel uden forudgående kontakt med hospitalet og ikke ønsker sit barn eller hvis hospitalet modtager et hittebarn, skal hospitalet straks kontakte Familieambulatoriet, som vil kontakte de sociale myndigheder i kommunen med henblik på anbringelse af barnet. Er det uden for Familieambulatoriets åbningstider skal den sociale døgnvagt kontaktes. Har kvinden adresse i Københavns kommune skal kommunen sociale døgnvagt kontaktes på tlf.: 33173333. I andre kommuner skal Politiet kontaktes, hvorefter de stiller om til den sociale døgnvagt.
Socialrådgiver fra Familieambulatoriet varetager koordinering med kommunen og Familieretshuset. Kvinden er i en sårbar situation og der bør være få personer involveret.
Konsultationsjordemoderen og socialrådgiver fra Familieambulatoriet er de koordinerende personer for hele forløbet. Jordemoderen og socialrådgiver skal sammen med den gravide senest i GA uge 28 afklare ønsker til fødslen og tiden umiddelbart efter, herunder om hun ønsker ambulant fødsel eller barsel på gynækologisk afdeling.
Det skal desuden afklares:
Hvis kvinden ikke ønsker at se barnet, skal det afklares:
Ovenstående punkter skal fremgå af fødeplanen med kontaktoplysninger på Familieretshus og kommunen.
Hospitalets rolle under fødslen:
Når kvinden kommer ind og er i fødsel, skal kommunen kontaktes eller døgnvagten via politiet. Se plan i fødeplanen.
Tjekliste:
Hospitalets rolle efter fødslen:
Det vil være en god idé, at jordemoderen fra fødegangen tager fotos af barnet og vedlægger en lille personlig tekst om de første minutter af barnets liv efter fødslen, som kan følge barnet. Det kan fx være om barnet skreg, holdt mor barnet og lign. Denne tekst videreformidles til Familieambulatoriet.
Tjekliste:
Oprettelse af barnet i CPR-registret og håndtering af fødselsanmeldelsen:
Tildeling af cpr-nummer som vanligt.
Fødselsanmeldelsen udarbejdes af jordemoder på Fødegangen. I fødselsanmeldelsen skal der være tydelig påtegning om,
1) at barnet skal frivilligt bortadopteres og
2) Barnets midlertidige adresse ved plejeforældrene, se evt. fødeplan. (kendes denne ikke må ukendt adr. anføres).
3) Fødegangen, alternativ barsel eller neonatal afdeling, hvis barnet indlægges, udarbejder et orienterende resume med relevante oplysninger om barnet (ex. gestationsalder, fødselsvægt, apgar, navlesnors-pH’er, evt. komplikationer i graviditet eller fødsel, som kan påvirke barnet).
4) Der må IKKE sendes oplysninger om moderen.
Barnets og de biologiske forældres rettigheder:
Når et barn bortadopteres, bliver barnet de første tre måneder anbragt hos en godkendt plejefamilie. I denne periode har moderen fortrydelsesret, hvis kvinden fortryder en frivillig bortadoption hvorefter de sociale myndigheder skal vurdere sagen på ny. Når de tre måneder er gået, bliver barnet permanent overdraget til frivillig bortadoption.
Barnet har når det fylder 18 år, ret til at få oplyst sin biologiske mors og fars navne og deres adresse på fødselstidspunktet.
Familieretshuset kontaktoplysninger
Familieretshuset vejledning om bortadoption til sygehuse
Tilbage til indledningen | Home |
---|