Hovedsiden | Vejledninger | Klik for nyeste version på VIP den viste er hentet 22-12-2024 |
---|
Formålet med denne vejledning er at systematisere den krisehjælp, der ydes efter belastende hændelser i arbejdet. Vejledningen skal sikre, at de ansatte systematisk får tilbudt de nødvendige rammer for bearbejdelse af hændelsen, der umiddelbart er oplevet som en psykisk belastning, eller hvor der vurderes at være en risiko for, at hændelsen kan belaste psykisk i fremtiden.
Vejledningen skal bidrage til, at den enkelte medarbejder, samt teamet som helhed, får den information og omsorg, som medarbejderen/teamet har brug for af hensyn til den enkeltes velbefindende og trivsel, og som er nødvendig for at opretholde et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
Vejledningen beskriver i øvrigt struktur for afholdelse af defusing ved KJS eller læge.
Vejledningen henvender sig til personale, som har været involveret i hændelsen: jordemødre, sosu-assistenter, KJS, læger, sekretærer, ledere og studerende, og beskriver hvilke initiativer, der skal iværksættes.
Det skal betragtes som et tilbud til medarbejderne at deltage i defusing og debriefing, og ingen kan mod sin vilje tvinges til at deltage. De ansatte, der deltager, har tavshedspligt.
Vejledningen henvender sig i øvrigt til personale, der skal afholde defusing.
Belastende hændelse:
En hændelse, der er opstået i en arbejdssituation, som påvirker en enkelt eller en gruppe af medarbejdere i en sådan grad, at det har eller kan have konsekvenser for den enkelte eller gruppen i fremtiden, arbejdsmæssigt eller privat.
Hændelser, der skal udløse en defusing:
Defusing:
Defusing er det første uformelle, men alligevel strukturerede møde, efter en belastende hændelse. Defusing giver deltagerne mulighed for at dele oplevelsen sammen og udveksle umiddelbare indtryk med en anerkendende tilgang. Det sikres, at ingen går fra afdelingen med uafklarede oplevelser eller i chok. Under defusing, eller umiddelbart efter, vurderes behovet for efterfølgende debriefing, samtale med nærmeste leder m.v.
Gennemføres umiddelbart efter episoden eller senest inden vagten slutter. Tidsramme omkring 15 min.
Defusing afholdes af KJS eller læge.
Debriefing:
Et struktureret og formaliseret møde mellem de involverede parter, hvor tanker, følelser og reaktioner tales grundigt igennem. Debriefing kan via en faglig gennemgang skabe læring, og udvikle og understøtte hensigtsmæssige arbejdsgange.
Gennemføres dage 1-5 efter hændelsen.
Debriefing kan varetages af afdelingsledelsen, eller anden person med kompetencer til at afholde debriefing. Debriefing kan også afholdes af en psykolog fra Falck Healthcare, og kan rekvireres af afsnits- eller afdelingsledelsen via udviklingsafdelingen. Afdelingsledelsen skal altid involveres ved behov for debriefing.
Tidsrammen er en til to timer. Deltagere er dem, som har været til stede under den aktuelle hændelse, eller medarbejdere, der på anden vis er berørt af hændelsen. Medarbejderens nærmeste leder kan med fordel også deltage, såfremt medarbejderen ønsker det.
Debriefingen kan følges op af en faglig gennemgang, hvis der er behov for dette.
Defusing: Det er KJS og obstetrisk bagvagt, der sammen vurderer behovet for defusing efter en belastende hændelse, og det er KJS/bagvagt, der tager initiativ til afholdelse af defusing. De implicerede parter samles i hjerterummet på fødegangen. Vær opmærksom på deltagelse af tværgående samarbejdspartnere i afdelingen, fx pædiater, anæstesi, portør og bioanalytiker.
KJS eller læge leder defusingen og sætter rammen. Se ”Samtalestruktur defusing” og ”defusing -indledning.
Samtalestruktur defusing:
Defusing - Indledning |
Hvordan begynder jeg?
Defusing - selve samtalen
Defusing - afslutning Hvordan afslutter jeg samtalen?
|
Efter defusing har KJS/læge ansvar for at:
Husk altid at orientere både afsnitsledelse og afdelingsledelse om, at der har været en belastende hændelse pr mail til denne mailgruppe: AHH-DL-Obstetrik-kritiskhændelse ahh-dl-obstetrik-kritiskhaendelse@regionh.dk Ved meget alvorlig hændelse kan der også suppleres med telefonisk opkald. Brug skema Defusing - akut krisehåndtering_v2.docx Orienter i samme omgang gerne hele KJS-gruppen om hændelsen pr mail.
|
Nærmeste leder vurderer sammen med medarbejderen, hvorvidt, der er behov for yderligere tiltag som fx etablering af forløb hos Falck Healthcare. Nærmeste leder vurderer sammen med KJS/obstetrisk bagvagt, om der er behov for yderligere tiltag, samt kommer med forslag til evt. opfølgning (selve indholdet i defusingen er fortrolig og vil ikke blive videregivet). Det er ledelsens ansvar at følge op på episoden, de enkelte medarbejdere og yderligere tiltag såsom fx debriefing, Falck Health Care, omlæggelse af vagter mv.
Afdelingsledelsen har ansvaret for at instruksen er tilgængelig for alle medarbejdere.
Tilbage til indledningen | Home |
---|